Purmerend: tijdelijke woningen voor woningzoekenden, spoedzoekers en statushouders
Iedereen verdient een warm thuis. Maar in de huidige woningmarkt vallen veel woningzoekenden tussen wal en schip. Steeds meer gemeenten steken hand in eigen boezem om deze problemen op te lossen voor hun inwoners, waaronder de gemeente Purmerend. Hier staan 260 modulaire woningen waar Purmerendse woningzoekenden, spoedzoekers en statushouders tijdelijk kunnen wonen. In april van afgelopen jaar nam Gapph dit project over van de vorige beheerder en sloegen we de handen ineen met de gemeente om de bewoners een fijn thuis te geven. We voelden projectcoördinator Gerard en huismeester Jeroen hierover aan de tand.
Voldoen aan de “Gapph-standaard”
Op 9 maart 2023 tekenden de gemeente Purmerend en Gapph Vastgoedbeheer de overeenkomst voor het beheer van de ruim tweehonderd woningen. Per 1 mei 2023 heeft Gapph het beheer overgenomen van de vorige beheerder. Voor de bewoners veranderde er weinig, voor het Gapph-team heel veel.
Gerard vertelt: “Goede kwaliteit leveren en optimaal woongenot bieden aan de bewoners staat voorop. Daarom zorgen we bij aanvang van een nieuw project dat het pand uiteindelijk aan de “Gapph-standaard” voldoet. Daarbij werken we volgens een vast stramien: we checken eventueel achterstallig onderhoud, spreken met de bewoners en we brengen de administratie op orde. Bij het ene pand vliegen we door die checklist heen, het andere pand vraagt om wat meer aandacht. Dat laatste was in Purmerend het geval.”
Hij vertelt daarover: “Alle 260 bewoners moesten we overzetten naar ons eigen systeem. Daarnaast kon het gebouw een goede opfrisbeurt gebruiken en hadden we administratief een aantal uitdagingen. Dat was voor ons team – bestaande uit Jeroen, vastgoedbeheerder Ruby en mezelf – een behoorlijke klus. Je wil alles in goede banen leiden en vooral de bewoners een prettige woonsituatie bieden.”
“Nu, een paar maanden later, kunnen we concluderen dat dit is gelukt. De achterstanden zijn weggewerkt, overlast is verdwenen en Jeroen krijgt alleen nog te maken met incidentele reparatieverzoeken.”
Tijdelijke woningen, met de kwaliteit en het comfort van permanente huisvesting
Wat dit project bijzonder maakt, is dat het modulaire woningen zijn. Dit zijn verplaatsbare units, voorzien van een slaapkamer, badkamer en keuken. Een mooie oplossing voor het woningtekort. Het biedt woningzoekers een tijdelijke oplossing om vanuit daar de volgende stap op de woningmarkt te zetten. Het zijn compacte units (geschikt voor alleenstaanden) maar wel voorzien van de kwaliteit en het comfort zoals je mag verwachten bij een normale woning. Er is meubilair aanwezig en de keuken is voorzien van moderne apparatuur.
Een plek waar iedereen welkom is
De gemeente Purmerend investeert in haar inwoners. Daarom hebben zij de eerste keuze om in aanmerking te komen voor deze woningen. Daarnaast is het ook een plek voor mensen die moeite hebben met het vinden van een geschikte woonruimte: denk aan gescheiden mensen, spoedzoekers, statushouders en bijzondere doelgroepen. De toewijzing van de woonruimten verloopt via de gemeente, het Gapph-team begeleidt de bewoners vanaf de sleuteloverdracht. In Purmerend ontzorgen we de opdrachtgever – in dit geval de gemeente – volledig: van sleutelbeheer tot het stimuleren van sociaal contact onder de bewoners.
Best een uitdaging om alle bewoners – met totaal verschillende achtergronden – samen te brengen. Gerard heeft de “Leergang Gemengd Wonen” gevolgd en weet daar wel mee om te gaan. Gerard: “Sociaal contact onderling is belangrijk. Een goede buur is meer waard dan een verre vriend. Door mijn ervaring vanuit deze opleiding weet ik hoe je verschillende doelgroepen samenbrengt en wat de do’s – maar zeker ook de don’ts zijn in zo’n situatie.
Samen met het team organiseren we activiteiten zoals afvalprikken, pakken we met de bewoners kleine klusjes aan en signaleer ik ook wanneer bewoners extra hulp nodig hebben – en waar wij hen niet bij kunnen ondersteunen. Dan overleg ik dat met de gemeente of schakel ik direct met de juiste instanties. Ook hebben we goed contact met de wijkagent, zodat bewoners hier met een veilig gevoel wonen. Het moet een plek zijn waar iedereen welkom is en zich veilig en thuis voelt. Doordat er bijna iedere dag iemand van ons team aanwezig is op locatie in de Verzetslaan, hebben de bewoners een bekend gezicht in de wijk. Dat draagt ook bij aan veilig en prettig wonen.”
Balletje trappen met de bewoners
Als je veel tijd doorbrengt op locatie met de bewoners, is het logisch dat je met sommigen een band opbouwt. Jeroen vertelt: “Ik heb dagelijks contact met de bewoners. In principe om reparatieverzoeken op te lossen, maar sommigen stappen ook m’n kantoor binnen voor een praatje. Of zijn ze op zoek naar een luisterend oor. Ik vind het fijn dat ze me daar óók voor weten te vinden.”
Hij vervolgt: het is namelijk niet zo dat we er alleen zijn bij verzoeken of om politieagent te spelen. Op een rustig moment trap ik een keer een balletje met ze of steken we spontaan de barbecue aan in de zomer. Voor ons voelt het daardoor niet echt als werk en de bewoners worden deelgenoot van een hechte community. Daarmee is ons doel behaald.”
Gerard vult aan: “En in de komende jaren gaan we er nog meer aan doen om dat gevoel te versterken!”
Weten wat Gapph voor jouw buurt of pand kan betekenen? Neem contact op en maak kennis met ons.