Buttervliet in Numansdorp: van voormalig gemeentehuis naar tijdelijke woonruimte

De oververhitte woningmarkt raakt velen van ons. Vooral jongeren hebben het zwaar te verduren. Torenhoge huurprijzen, standaard overboden worden en niet in aanmerking komen voor een hypotheek zijn aan de orde van de dag voor hen. Veel jongeren kunnen het ouderlijk nest daarom nog niet verlaten. In het Zuid-Hollandse Numansdorp gloort er voor hen hoop aan de horizon: het voormalige gemeentehuis is getransformeerd tot tijdelijke woonlocatie voor jongeren en spoedzoekers en wordt beheerd door Gapph. Vastgoedbeheerder Laura vertelt hoe het is om hier te wonen. 

Wooncomplex de Buttervliet 

Numansdorp is onderdeel van de gemeente Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Sinds de herindeling in 2019 bestaat deze gemeente uit de dorpen Oud-Beijerland, Maasdam, Strijen, Numansdorp, Piershil en ‘s-Gravendeel. De meeste activiteiten van het voormalige gemeentehuis in Numansdorp werden daarom verhuisd naar een andere plek in de gemeente. Hierdoor stond dit pand in hartje Numansdorp al een tijdje leeg.

 

Zonde, op deze oververhitte woningmarkt. Omwonenden klaagden ook over hangjongeren waarop de gemeente besloot in actie te komen. Het voormalige gemeentehuis werd verkocht aan HW wonen – huisvestingspartner in de Hoeksche Waard – en zij transformeerden het in slechts 5 maanden tijd tot woonlocatie met maar liefst 40 studio’s. Woongebouw de Buttervliet in Numansdorp was geboren. Vastgoedbeheerder Laura is wekelijks aanwezig op deze locatie om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. 

De perfecte plek voor de volgende stap op de woningmarkt 

“De Buttervliet is een perfecte plek om door te stromen naar de reguliere woningmarkt.” Daarmee begint Laura ons interview. Dit bijzondere project biedt woonruimte aan zowel jongeren als anderen die een tijdelijke woning zoeken. Ze vertelt: “In totaal zijn er 40 studio’s in het pand aanwezig, waarvan 16 woningen zijn gereserveerd voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Zij kunnen maximaal 5 jaar gebruikmaken van deze studio’s. De overige 24 woonruimtes zijn gereserveerd voor spoedzoekers die – om diverse redenen – op zeer korte termijn een eigen, tijdelijke woning zoeken. Zij kunnen maximaal 2 jaar in dit wooncomplex wonen. Dat geeft de bewoners voldoende tijd om rustig de volgende stap op de woningmarkt te zetten. Ondertussen wonen ze in een comfortabele studio, tegen betaalbare maandlasten en voorzien van alle gemakken.”

 

Ze vervolgt: “Alle studio’s zijn voorzien van een eigen keuken en badkamer. De wasmachines vind je in een aparte ruimte en worden gedeeld door de bewoners. Net als de woonkamer op de bovenste verdieping. Het is hier heerlijk wonen: het is een rustige buurt, omringd door veel groen en verschillende sportclubs. Het complex ligt op een steenworp afstand van het knusse centrum van Numansdorp en ook het pand zelf is een sociale hub: op de begane grond van het gebouw zit Stichting Het Numans-Dorps-Huis. Zij organiseren hier allerlei activiteiten voor de inwoners van Numansdorp, waar ook de bewoners van het complex gebruik van mogen maken. Bewoners genieten van de rust en kunnen de reuring opzoeken als ze daar behoefte aan hebben.”

Binding houden met de gemeente 

Hoewel het pand inmiddels niet meer dienstdoet als gemeentehuis, weten de Numansdorpers het pand regelmatig te vinden. Op de begane grond is er nog een gemeenteloket waar nieuwe rijbewijzen of paspoorten afgehaald worden. Ook de evenementen van de stichting in de Buttervliet worden goed bezocht: afgelopen jaar hebben we de handen ineen geslagen. 

Sinterklaas overnacht hier eens per jaar 

De bovenste etage – de gedeelde woonkamer van het wooncomplex – is vorig jaar ingericht als ‘de slaapkamer van Sinterklaas’ waar buurtgenoten een kijkje konden nemen. Laura vertelt hierover: “De gemeenschappelijke woonkamer werd nog niet zoveel gebruikt, dus het was de uitgelezen kans om iets terug te doen voor de gemeente en hen tijdelijk gebruik te laten maken van deze ruimte. Omwonenden van het pand konden hierdoor binnengluren in het wooncomplex en voor de allerkleinsten was het natuurlijk leuk om Sinterklaas z’n slaapvertrek te bekijken.” 

Sociaal contact onder de bewoners 

Niet alleen binding met de gemeente, maar ook met je medebewoners is belangrijk. Langzaamaan ziet Laura dat groeien en ze doet haar best om onderling contact tussen de bewoners te stimuleren: “Afgelopen september bestond Gapph 10 jaar! Het perfecte moment om alle bewoners bij elkaar te krijgen en deze mijlpaal te vieren. Via de groepsapp werd iedereen uitgenodigd om een taartje te eten in de gezamenlijke ruimte en te proosten op deze mijlpaal.” 

 

“Zo leren de bewoners elkaar kennen en vinden ze sneller aansluiting bij elkaar. Ontstaat er meer draagvlak onderling, dan wenden de bewoners zich sneller tot elkaar, in plaats van tot mij. Win-win.” Al zijn de bewoners natuurlijk van harte welkom met vragen, opmerkingen of reparatieverzoeken bij Laura. Daarover vertelt ze: “Zulke vragen probeer ik via de ‘gangmakers’ te laten verlopen, aangewezen personen die het aanspreekpunt van hun directe buren zijn. Deze gangmakers verzamelen informatie van hun ganggenoten en leggen het daarna bij mij neer. Dat werkt een stuk overzichtelijker dan wanneer ik met alle 40 bewoners individueel contact heb en daardoor kan ik verzoeken sneller afhandelen. Maar een praatje in de wandelgangen met bewoners sla ik natuurlijk nooit af!”

Meer dan een gezellig praatje 

Als je denkt dat het leven van een vastgoedbeheerder alleen maar bestaat uit een praatje pot met de bewoners, zit je er goed naast. Het takenpakket van Laura is uitgebreid, aangezien Gapph het volledige beheer voor HW wonen uit handen neemt. “HW wonen doet de eerste selectie van bewoners, ik doe de intakegesprekken met de (potentiële) bewoners. Ik verzorg de bezichtigingen, de sleuteloverdracht en eindinspecties bij wisselingen van bewoners en alles daartussenin. Van vragen over het pand tot reparatieverzoeken: ik zorg dat het zo snel mogelijk wordt geregeld en de bewoners hier zo min mogelijk last van ondervinden. Dit pand moet hier écht als thuis voelen.”

 

Weten wat Gapph voor jouw gemeente of pand kan betekenen? Neem contact op en maak kennis met ons.