De Bredaseweg in Oosterhout, waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt
Op het moment dat je het pand aan de Bredaseweg binnenstapt, is de kans groot dat de verschillende talen je om de oren vliegen. Hier wonen statushouders, jonge spoedzoekers en internationale studenten gemixt – verspreid over onze panden. Samen met de gemeente Oosterhout hebben we de handen ineengeslagen om hen te voorzien van een fijne, eigen woonruimte. En onze vastgoedbeheerder Petra doet er alles aan om ze – ondanks dat ze ver van huis zijn – thuis te laten voelen in Oosterhout. We voelden haar aan de tand over dit bijzondere project en de bijbehorende uitdagingen.
Een mini-multiculturele samenleving
“Het contrast tussen de bewoners is enorm”, zo begint Petra aan ons gesprek. Ze vervolgt: “Aan de ene kant heb je studenten van soms net 18 jaar oud die het avontuur opzoeken door tijdelijk naar het buitenland te verhuizen. Zij kiezen er bewust voor om ver van huis te studeren. Een dappere beslissing. Terwijl de andere groep – de statushouders – hier niet uit eigen keuze verblijft. De situatie in hun eigen land is onhoudbaar geworden en zij zijn op zoek naar een veilige plek.”
“Het kan soms best een uitdaging zijn om deze twee groepen te laten samenleven. De ene groep houdt vaak van een feestje terwijl mensen uit de andere groep soms getraumatiseerd zijn en juist stabiliteit zoeken. Ook de communicatie onderling is een uitdaging: veel bewoners beheersen de Nederlandse taal niet en ook hun Engels laat soms te wensen over.”
“Gelukkig gaat het in dit pand heel goed en leven de bewoners samen in harmonie. Er wordt onderling respectvol met elkaar omgegaan. En voor de taalbarrières hebben we vertaalapps die het een stuk makkelijker maken om zaken te verduidelijken.”
Buren, borrels en barbecue
“Een goede buur is beter dan een verre vriend”: een spreekwoord dat nergens zo opgaat als hier in Oosterhout. Met vrienden en familie op duizenden kilometers afstand is het voor de bewoners belangrijk om hier aansluiting te vinden. Sociaal contact is dan ook iets wat ‘onze’ Petra stimuleert:
“In de panden zijn 64 slaapkamers, en verder delen de bewoners de keuken, toiletten en badkamers. Daarom stimuleren we sociaal contact, zodat iedereen respectvol en vreedzaam met elkaar omgaat. Zo organiseerden we afgelopen zomer een borrel in de gedeelde tuin voor alle bewoners. De drankjes stonden koud, de vlaggetjes waren opgehangen en ook de hapjespan met lekkers bleef niet onopgemerkt. Daarnaast zien we dat de bewoners zich ook vanuit eigen initiatief inzetten voor sociale activiteiten: er is vanuit de bewoners een moestuin aangelegd. Hier groeien onder andere pompoenen, komkommers, tomaten, pepers en kruiden. Die kunnen ze dan weer gebruiken in de gedeelde keuken.”
Van woningnood tot eerlijke kans op de woningmarkt
Een heerlijke gedeelde groene tuin, veel vrijheid, lage huurkosten en voldoende parkeerplaatsen: het pand aan de Bredaseweg is een fijne plek om laagdrempelig de woningmarkt te betreden. Petra is blij dat ze met haar werk een positieve bijdrage levert in die oververhitte situatie. Ze vertelt hierover:
“Ik zie hoe veel jonge mensen problemen hebben om een geschikte woning te vinden. Studenten krijgen vaak te maken met hospiteeravonden, huisjesmelkers of lange reisafstanden omdat ze geen geschikte woning vinden. De statushouders komen uit een AZC en wonen hier in Oosterhout totdat ze een woning krijgen toegewezen – in een compleet nieuwe omgeving waar de taal en gebruiken ze vreemd zijn.”
“Mensen bevinden zich soms écht in een onmogelijke situatie door de woningnood. Een tijdelijke woning bieden tegen een fatsoenlijke prijs is dan een uitkomst voor ze. Ik ben blij dat ik daar een kleine rol in mag spelen.”
Beheerder én trotse supporter vanaf de zijlijn
Naast sleutelbeheer en organisator van buurtborrels, heeft Petra nog meer taken als vastgoedbeheerder. “Het is een ouder pand en daarom is regelmatig onderhoud nodig zodat de bewoners hier comfortabel wonen. Daarnaast kun je je misschien wel voorstellen – met relatief jonge bewoners en 64 slaapkamers – dat het soms best een uitdaging is om alles schoon te houden. Ouders zijn niet in de buurt om te handhaven, dus treed ik af en toe op als politieagent”, lacht Petra.
Ze vervolgt: “Het is een goede leerschool: de meesten staan hier voor het eerst op eigen benen. Dan moet je ze eraan herinneren dat ze geen pizzadozen in de keuken laten slingeren. Veel bewoners – met name de internationale studenten – zie ik hier echt opgroeien. Ze komen piepjong binnen om het avontuur op een nieuwe plek aan te gaan. Daar heb ik heel veel bewondering voor. In korte tijd moeten de jonge bewoners veel nieuwe verantwoordelijkheden leren: op het gebied van zelfstandig wonen, financiën en studie. Dat zijn mooie ontwikkelingen om als beheerder vanaf de zijlijn mee te maken. Ik ben trots dat ik hiervan deelgenoot ben.”
Heb je als gemeente, woningcorporatie of pandeigenaar een vastgoedvraagstuk? Maak kennis met Gapph.