,

Interview Vastgoedjournaal – Tijdelijke verhuur geeft vastgoedeigenaar een alternatief bij leegstand

De markt voor leegstandbeheerders maakte in de afgelopen tien jaar een forse groei in professionaliteit door. Leegstandbeheer is vaak nog maar één van de activiteiten. In een nieuwe serie ondervraagt VJ een aantal grote partijen over de kansen in deze markt. Vandaag Johan van Haaster, directeur van Gapph Vastgoedbeheer.

VJ: Nu er grote vraag naar kantoorruimte bestaat, komt het voor dat uw opdrachtgever u vraagt om bepaalde ruimtes met opzet leeg te houden in afwachting van een nieuwe ‘grote’ huurder? 

Van Haaster: “Bij elk gebouw bepalen we vooraf in overleg met de eigenaar wat een geschikte tijdelijke invulling is. Wij kiezen er daarbij nooit voor om standaard alle beschikbare ruimte te gebruiken. De tijdelijke invulling is vaak op een strategische plek in het gebouw. Zodat er voldoende leven is, maar ook voldoende ruimte om te bezichtigen en de verdere potentie van het gebouw te laten zien. Daarbij hebben de tijdelijke gebruikers een opzegtermijn van 28 dagen, waardoor de gebouweigenaar ontzettend flexibel blijft.”

Ziet u een verschuiving in de soort van tijdelijke ‘opvulling’ van de leegstand: bijv. minder verhuurd aan jongeren/studenten en meer aan bijv. flexkantoorgebruikers.

“Gapph Vastgoedbeheer kiest er zoveel mogelijk voor om de functie van het gebouw te behouden. Kantoorruimtes worden gebruikt door starters en zzp-ers. Hierin zien we geen verandering. Wel een stijgende vraag. Steeds meer ondernemers kiezen er bewust voor om niet vanuit huis te werken, maar liever een (kleine) werkplek buiten de deur. Met een deur die dichtgedaan kan worden als het werk er voor die dag op zit.”

Herkent u de trend dat tijdelijke verhuur nog steeds bezig is aan een opmars ten opzichte van anti-kraak? 

Dit herkennen we zeker. Tijdelijke verhuur (op basis van de leegstandwet) biedt voor zowel de gebouweigenaar als de bewoner ontzettend veel duidelijkheid. Deze contractvorm heeft een langere minimale looptijd en een langere opzegtermijn. De bewoner weet vooraf goed waar hij of zij aan toe is. Verder is dit juridisch een sterke contractvorm door de duidelijke eisen vanuit de wetgever.

Voor de eigenaar is deze contractvorm tevens interessant omdat er meer baten gerealiseerd kunnen worden. Op basis van deze overeenkomst kan een bijna markconforme huur gevraagd worden. Iets wat bij bruikleen uitgesloten is.”

Hoe denkt u dat de leegstandmarkt er over 10 jaar uit zal zien? 

Volgens Gapph zal de inzet van tijdelijke verhuur nog verder stijgen. Vooral door de vele voordelen die aan deze contractvorm zitten. Een eigenaar heeft een serieus alternatief bij leegstand, zonder direct voor onbepaalde tijd aan een huurder vast te zitten, maar wel met een goede inkomensstroom. Alleen op locaties waar de hoogste flexibiliteit nodig is zal gewerkt worden met bruikleenovereenkomst. Wij verwachten niet dat dit helemaal zal verdwijnen. In een aantal situaties blijft dit de meest passende oplossing.”

En een bonusvraag: hoeveel m2 aan vastgoed heeft u op dit moment in beheer? En wat voor soort vastgoed is het (kantoren, woningen, scholen, winkels etc)?

“Landelijk beheren wij de meest uiteenlopende gebouwen. Van een woonwijk met appartementen of een ‘standaard’ kantoor, tot aan diverse molens, een kasteel, kloosters, scholen, ziekenhuizen en nog vele bijzondere objecten. Op verzoek van de gebouweigenaren doen wij geen uitspraak over het aantal meters leegstand in onze portefeuille.”

Bron: Vastgoedjournaal.nl