Interview Will van Duijn, cliëntenraad Zuiderschans, over ‘samenheid’

Door de veranderende zorgwetgeving kampen zorginstellingen steeds vaker met leegloop. Deze situatie is niet alleen zorgwekkend voor de instellingen, maar ook voor de cliënten die er (nog) wonen. Zij hebben minder aanspraak, er is minder personeel en de eenzaamheid neemt toe. Gapph biedt hiervoor een oplossing die voor alle partijen van toegevoegde waarde is: Samenheid.

Will van Duijn, lid van de cliëntenraad van zorginstelling Zuiderschans aan het woord:

Wat is de functie van een cliëntenraad?
De cliëntenraad behartigt de belangen van de bewoners van de zorginstelling Zuiderschans. 1 van de belangrijkste taken is het bewaken van de kwaliteit van de leefomgeving in de instelling. Nu er sprake is van leegloop en er dus steeds minder senioren zijn en minder personeel wordt het lastiger om het in de zorginstelling gezellig en leefbaar te houden. De samenwerkingsvorm met Gapph ‘samenheid’ was voor ons dan ook echt een uitkomst!

Kunt u meer vertellen over de samenwerkingsvorm ‘samenheid’ binnen de zorginstelling Zuiderschans?
Een jaar geleden woonden hier nog bijna 150 mensen. Nu zijn dat er nog maar 16. U kunt zich voorstellen wat een verandering dit moet zijn voor de bewoners die hier nu nog zitten. Het is ineens veel stiller, de eenzaamheid neemt toe.
‘Samenheid’ zie ik als een echte win-win-situatie! De nieuwe (tijdelijke) bewoners hebben een mooie woonruimte op een geweldige locatie in de stad, het personeel heeft extra hulp en de oudere bewoners hebben weer een gezellige woonomgeving met voldoende aanspraak.

Hoe worden de tijdelijke bewoners geselecteerd?
Gapph heeft een uitgebreid bestand met woningzoekenden. Maar uiteraard laten wij niet zomaar iemand wonen in deze zorginstelling. We willen zelf elke kandidaat goed leren kennen tijdens het eerste intakegesprek. Affiniteit met onze cliënten is belangrijk, maar ook levenservaring en de bereidheid om op vrijwillige basis mee te helpen met het personeel of bijvoorbeeld af en toe een spelletje te doen met een van de bewoners.

En krijgt u leuke reacties van bewoners van Gapph en de vaste bewoners van Zuiderschans?
In de praktijk blijkt dat de tijdelijke bewoners het contact met de senioren als zeer bijzonder ervaren. Het sociale karakter van het samenwonen geeft een andere kijk op het leven in een zorginstelling. De jongeren hebben het gevoel dat ze echt een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Dat is toch prachtig?
Als je aan onze oudere bewoners vraagt hoe ze de aanwezigheid van de jongeren ervaren dan zeggen ze: ’Welke jongeren?’. Het is voor hen eigenlijk al vanzelfsprekend dat de jongeren hier wonen.