Sociale smeltkroes in hartje Gouda
Zodra je voet zet over de drempel van het Gapph-pand aan de Jac P. Thijsselaan, komt de gezellige sfeer je tegemoet. In deze sociale smeltkroes wonen Gouwenaren met allerlei verschillende achtergronden. Ondanks de grote verschillen onderling, staan de bewoners en ondernemers in dit pand voor elkaar klaar. Tijd om projectmanager Marvin van Gapph aan het woord te laten over dit unieke project.
Gouda hoge dakloosheid
Net als veel andere gemeenten heeft Gouda te maken met een enorme schaarste op de woningmarkt. Het probleem is in de Zuid-Hollandse stad zo groot, dat het een hoge dakloosheid heeft. De gemeente Gouda doet er alles aan om dit tegen te gaan en heeft een ambitieus streven: in 2030 mag er geen dakloosheid meer in Gouda zijn.
Samenwerking gemeente Gouda, JJPO en Gapph
Met het pand aan de Jac P. Thijsselaan zet de gemeente in samenwerking met Janssen de Jong Projectontwikkeling (JJPO) en Gapph hiermee een stap in de goede richting. Janssen de Jong Projectontwikkeling is eigenaar van het pand en gaf in 2021 Gapph opdracht om het pand te beheren. Voordat de 87 bewoners hun intrek in het pand namen, werden ze onderworpen aan een strenge selectieprocedure. Marvin legt uit waarom dat is: “De sfeer onderling is heel erg goed. Vriendschappen zijn gesloten, de bewoners kijken naar elkaar om en ze moeten de meeste faciliteiten met elkaar delen. Dan is het wel fijn dat dit in goede harmonie gaat.”
Marvin is niet de enige Gapph-collega die aan dit project werkt: dit doet hij samen met huismeester Ron en vastgoedbeheerder Arnold. Dit gouden trio zorgt ervoor dat het in Gouda op rolletjes loopt. Ron is het directe aanspreekpunt voor bewoners bij bijvoorbeeld reparatieverzoeken en collega Arnold spreekt de bewoners voordat ze in het pand trekken. Met zijn mensenkennis kan hij vooraf goed inschatten of een bewoner past in het Goudse pand.
Dat zijn overigens niet de enige criteria waaraan de bewoners moeten voldoen. Omdat Gouda er alles aan doet om dakloosheid tegen te gaan, is het belangrijk dat ze binding hebben met de stad. Marvin vervolgt: “De bewoners die hier wonen zijn opgegroeid, werken of studeren in Gouda. Daardoor vind je hier allerlei mensen met verschillende achtergronden: van studenten en net-afgestudeerden tot mensen die – door een samenloop van vervelende omstandigheden – economisch dakloos zijn geraakt. Het is dus niet belangrijk wat je leeftijd, geslacht of afkomst is: je moet vooral een positieve instelling hebben. En je moet actief zoeken naar een alternatieve woonruimte, omdat het om tijdelijke huisvesting gaat.”
Een opstap naar de reguliere huizenmarkt
Hoewel het een gezellige boel aan de Jac P. Thijsselaan is, is het niet de bedoeling dat de bewoners hier lang blijven wonen. Het is namelijk bedoeld voor de inwoners van de stad die met spoed huisvesting zoeken en vanuit hier de reguliere woningmarkt betreden. De huurcontracten worden aangeboden op basis van de Leegstandwet. Bij de selectie is het daarom belangrijk dat de bewoners ingeschreven staan bij Woningnet en actief op zoek zijn naar een alternatieve woonruimte.
In dit pand vind je verschillende kamers: van 18m2 tot 65m2. Sommige daarvan hebben een eigen wastafel, maar verder worden alle faciliteiten gedeeld. Gemiddeld delen 4 bewoners een douche en twee toiletten. Daarnaast heeft iedere vleugel een eigen woonkamer en keuken. Het “community-gevoel” gevoel is hier sterk aanwezig: er wordt samen gekookt en er bloeien vriendschappen en relaties op.
Het is de toon die de muziek maakt
‘Het is de toon die de muziek maakt’: een spreekwoord dat nergens zo letterlijk opgaat als hier in Gouda. Niet alleen organiseren de bewoners onderling gezellige barbecues en borrels; een aantal van hen is ook nog gezegend met muzikaal talent. Loop je het pand in, dan is de kans groot dat er wat gepingel door de gangen galmt. Het pand heeft namelijk een eigen huisband, het “Thijssenlaan bandje”. Zowel diverse bewoners, als Gapph-collega’s Arnold en Ron zijn hier onderdeel van.
Ondanks dat de band geen internationale ambities heeft, nemen ze hun taak heel serieus. Iedere maandag repeteren een aantal bandleden hun repertoire en tijdens sociale activiteiten in het pand spelen zij voor de overige bewoners.
Sociaal en maatschappelijk betrokken
Geen dag is hetzelfde op deze locatie – en dat maakt deze functie voor Marvin zo leuk en afwisselend. Dat komt door de goede sfeer onderling, maar ook door de maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Marvin vertelt daar het volgende over:
“Het is niet alléén maar gezelligheid. Bewoners en ondernemers in dit pand kijken ook écht naar elkaar om. Er worden – samen met Gapph – regelmatig sociale evenementen georganiseerd. Zo hebben we onlangs een inzamelingsactie georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen die in de buurt wonen. ”
“Daarnaast maakt het Leger des Heils gebruik van een deel van het pand. Zij huren de ruimte direct van de pandeigenaar en huisvesten hier cliënten voor de nachtopvang. De bewoners en cliënten zijn gescheiden, maar we weten elkaar wel te vinden. We verzorgen het beheer, overleggen met elkaar voor reparaties en we nemen pakketjes voor elkaar aan.”
“Verder is een deel van het pand gereserveerd voor ondernemers. Je vindt er onder andere een yogastudio, massagesalon, pedicuresalon en dansschool waar workshops worden georganiseerd – en waar de bewoners ook graag gebruik van maken. Daarnaast vind je er de ‘Melting shop’: een dagbesteding. Zij nemen statushouders onder hun hoede en fungeren daarnaast als sociale werkplaats. Toen Gouda 750 jaar bestond, werden daar vlaggetjes genaaid.”
Zoek je als vastgoedeigenaar ook naar een sociale oplossing voor de woningnood? Gapph is hierin je samenwerkingspartner. Neem contact op en maak kennis met ons.